Twitter
Tuğçe Tabak
Tuğçe Tabak

Altınını alan gelsin, partimiz var!

18 Ekim 2016 Salı

Geçenlerde evi düzenlerken çocukluk videolarımı buldum. Tesadüfen seçtiğim birini izlemeye başladım.

Yıl:1992

Sanatsal bir çekim yapılmaya çalışılmış olacak ki öncelikle yemek masasındaki detayları görüyoruz. Börek, poğaça, kurabiye, kek, kısır ve patates salatası yemeyenin bir yeri şişsin diye tek tek zoomlanmış. 

Ardından koltukta oturan teyzeler gözüküyor. Hepsinin birbirinden kabarık saçları ve vatkalı kıyafetleri var. Sonra bir bağırış çağırış 'Allah aşkına oyna' sesleri... 

Annem şimdinin Anadolu Ateşi'nin bir benzeri olan Folklar Halk Dansları'nın zamanında en iyi dansçılarındanmış. Bunu bilen teyzeler de anneme dans ettirip, eğlenmenin derdindeler. Yoğun ısrara dayanamayan annem hafif utanaraktan salonun ortasına geçiyor, bir eda, bir endam başlıyor kıvırtmaya. Alkışlamaktan elleri kızaran teyze mi ararsın, para saçan mı, ıslık çalan mı.. Hepsi mevcut. 

Tam o an ekranda kendimi görüyorum. Kameraya çıkacağım diye göbekler atıyorum, yerlere yatıyorum, olmadı mendil sallayıp halay çekiyorum.  ‘Vay be altın günündeki eğlenceye bak’ dediğim sırada bunun aslında kardeşimin doğum günü olduğunu anlıyorum. İyi ki doğdun şarkısı eşliğinde mumları üflüyor Murat. 
Sonrası yine oryantal, yine dans…

Sevgili hamileler ve yeni çocuk sahibi olan anneler...

Sosyal hayatımız bitti, elveda partiler, eğlenceler diyorsanız yanılıyorsunuz. Hamilelik döneminden bebek bir yaşına gelene kadar size 10 parti seçeneği sunacağım.

Hamileyiz Partisi: Hayatım boyunca ketum bir tip de olamadım. Hani her şeyini saklayan, gerekmedikçe çok konuşmayan, özeli özelinde yaşayan, sakin. Bende hep bir paylaşma ihtiyacı var. Çok şükür ki hamilelik haberimi annemin ardından halka arz etmeden önce doktora gidip onay almayı akıl edebildim. Telefonda 'hamileyim' diyince de tepkiler çok şaşalı olmuyor haliyle. İşte sen böyle yapma. Topla sülaleni. Herkese özel hediyeler seç. Kayınvalidene üzerinde 'babaanne oluyorsun', annene 'anneanne oluyorsun' yazılı bebek patiklerini ver. Tam o sırada kocan karnını okşasın, ‘hamileyiz’ diye bağır, patlasın şampanyalar.

Hamileyim Partisi: (iş yerine özel, 3. ayını doldurduktan sonra yapılacak, malum nazar değer) En az iki çocuk yapmış, üremeyi destekleyen, empatisi yüksek biri olmadığı sürece üzgünüm ama patronunuz hamilelik haberinize sevinmeyecek, sevinmiş gibi yapacak. Gıcık bir patronun varsa hamilelik haberi yılların intikamını almak için bulunmaz bir fırsat. Toplantı odasını hazırla, çağır arkadaşlarını ve patronunu. Muhteşem haberini patlat. Bu arada kameranı ayarlamayı unutma, patronunun yüz ifadesini sonradan tekrar tekrar izlemek, bu anı ölümsüzleştirmek isteyebilirsin.

Pipili mi, Kutulu mu Partisi: Adrenalin seven çiftlere özel bir alternatif. Bebeğin cinsiyetinin yazdığı zarfı siz görmeden organizasyon şirketine veriyorsunuz. Onlar bebeğin cinsiyetine göre pasta yapıyorlar. Pastayı kestiğinizde ortası pembeyse kız, mavili bir şeyse erkek olduğunu anlıyorsunuz. Ne heyecanlı değil mi!

Baby Shower: Çok param var, saçacak yer arıyorum, ayrıca benim yabancılardan ne farkım var diyorsanız bu parti tam size göre. Hamileliğin 5. ayından sonra en güzelinden mekan kiralıyorsunuz. İçerisindeki süslemeler, gelenlere verilecek hediyeler için organizasyon şirketiyle anlaşıyorsunuz. DJ show eşliğinde muhteşem bir parti sizi bekliyor.

Doğurdum, Altınını Kap Gel: Hamileliğin son zamanları hareketlerin kısıtlandığı için kendini alışverişe vuruyorsun. Bu dönem hastanede giyeceğin gecelikleri hazırlaman, fotoğrafçını, makyözünü ayarlaman için harika bir zaman. Hamile olduğun için de kimse harcadığın paraların lafını etmeyecektir, son zamanların keyfini çıkar.. Ayrıca gelenlere lohusa şerbeti, şampanya, kurabiye falan ikram edip, etrafı süslemelisin. Özellikle hastane odasının kapısına koyacağın kapı süsü çok önemli. (Bkz: Hürrem Sultan konsepti)

40'ı Çıktı, Elveda Lohusalık: 40 gün boyunca evden dışarı çıkmayan yeni anne, karnının hafif hafif inmesiyle bir özgüven patlaması yaşıyor haliyle. Sütünü sağıp kocasına bebeği postaladıktan sonra atıyor kendini sokaklara. "I am back" diyerekten coşup çağladığını sansa da aslında o sırada kocasını bebeğinin fotoğrafını at diye darlıyor.

Mevlit: Altın toplamak için harika bir organizasyon. Şimdiden uyarayım yaş ortalaması haylice yüksek. Çevrendeki teyzeleri özlediysen, akrabalarımla iç içe olayım diyorsan bu etkinlik sana göre. Önce dualar okunuyor, ardından pasta, börek ve tavuklu pilav servisi...

6. Ay Kınası: Evlenirken kına yakmaya doyamayanlar için alternatif bir parti seçeneği. Ne yalan söyleyeyim çevremde yapanı görmedim lakin ülkemizde bir hayli meşhur. Analı çocuklu kırmızılara bürünüp, 6 ay oldu diye kına yakıyorsun.

Diş Buğdayı Partisi: Mevlitte topladığın altınları bozdurup partiye çevirmen için muhteşem bir fırsat. Eskilerde büyüklerimiz bebeklerin dişi çıktığında buğday haşlar, komşulara dağıtırmış. Bebeğin dişlerinin bir çırpıda, acısız çıkması ve inci gibi olması için yapılırmış. Günümüzde diş şeklinde pastadan tut da hediye seçeneklerine kadar birçok versiyonunu yapmak mümkün.

1. Yaş Günü Partisi: Araba olmasa da motosiklet parası gömeni gördüm. İlk doğum günü olduğu için yeni annelerde stres büyük oluyor haliyle. En önemlisi konsept yaratmak. Prenses temalı olur, hayvanlar alemi olur.. Artık orası hayal gücüne kalmış. Tanıdık tanımadık kim varsa topluyorsun, çocuğa konsepte uygun kıyafetler giydiriyorsun, şarkılar, palyaçolar derken çılgın bir parti seni bekliyor.

(Bonus) İlk Anneler Günü: Bugün senin günün. Kendini dilediğince şımartmak serbest.

Demem o ki;

Görüldüğü üzere parti çok lakin bebeğe bir yararı yok. Bunların hepsi bizim güzel gönlümüzü hoş tutmak, can sıkıntımızı gidermek ve bolca para harcamamız için. 

Siz siz olun bebeğiniz için anı biriktirin. Gezin, tozun, eğlenin… İleride hatırlanacak tek şey anılar olacak.

Not: Fotoğraf kardeşimin ilk yaş günü partisinden. Annem bu sefer mekan kiralamış, oryantal şov yine mevcut. Kardeşimi yiyecek gibi duran çocuk da benim. 

 

Ben ettim, sen etme

01 Ekim 2016 Cumartesi

Her ne kadar kalabalık, şaşalı doğum günü kutlamalarından hoşlansam da, ağustos ayına denk geldiği için gördüğüm en kalabalık doğum günüm ailem dışında dedemlerin ve amcamların katılımlarıyla gerçekleşti. Nedendir bilinmez ailem de hiçbir zaman istediğim hediyeyi almadı bana. 22. yaş...

Kandırmaca değil, gerçek hikaye bu

05 Ağustos 2016 Cuma

Eşe hamile olduğunu söyleme romantik anlara sahne olur ya... Mumlu bir akşam yemeği, söyleme anı, mutluluk gözyaşları, karnı öpmeler, okşamalar... Öyle gördük, öyle biliyoruz çünkü. İşte bunların hepsini unutun. Tuvaletteyken Efe'nin "Tuğçe inşallah bu sefer testin üzerine...

Bohemlik iman gibi, kimde olduğu belli değil!

18 Temmuz 2016 Pazartesi

Şehir efsanesi diye bir şey vardır. Yüzyıllardır devam eden, dönemlere göre konuları değişen. Mesela geçmişte zenginle fakirin mutlu sonla biten aşk hikayeleri ilgi çekiyorken günümüzde, beyaz yakalıların işi gücü bırakıp köylere taşınması, e-ticaret başarıları, internet...

Teşekkürler memelerim, bu gurur sizin

30 Haziran 2016 Perşembe

"Hamileyken bebeğim doğduğunda şunu yapacağım, bunu yapmayacağım diye uzun bir listem vardı. Organik bir anne olacaktım, öyle el kadar bebeğe ağladığında emzik falan vermeyecektim. Varsın ağlasındı. Sallamak da neymiş. Elbette ki bebeğimi yatağına koyup kendiliğinden uyumasını...

Aşkınız kaç 'pırt'a dayanır?

23 Haziran 2016 Perşembe

Evliliğimizin üçüncü günü kafa dinlemek için gittiğimiz Cunda'dan dönerken kar nedeniyle arabanın içinde 10 saat mahsur kaldık. Çevremizde devrilen tırlar, dışarıda fırtına derken haliyle bir süre sonra tuvaletim geldi. Hava -20 derece, etrafta TIR'cı abiler, kardan göz gözü...

Bacaktan yukarı çıkmayan kot sendromu

16 Haziran 2016 Perşembe

Hamilelikte en çok korkulan şeylerin başında fazla alınan kilolar geliyor. Hayatın boyunca yediklerine dikkat et, bu uğurda düzenli spor yap sonra günün birinde hamile kal ve geri kalan hayatını şişko geçir. Kabus gibi... Tartılarla aram hiç iyi olmadı. O yüzden küçük beden kotlarımı...

Hayaller, gerçekler

03 Haziran 2016 Cuma

"30'uma geldiğimde hayalini kurduğum hayatı yaşayacağımı düşünmüştüm. Aşık olduğum adamla evlenecek, dünyanın her yerini gezip çılgınlar gibi sevişecektik. İşten geldikten sonra yemek yapıp, uyumadan mutlaka yatakta beraber kitap okuyacaktık. Boğaz manzaralı, tuğla duvarlı ve...